Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vår mamma fyller 60 i november och vi skulle så gärna vilja ge henne ett vackert träd i födelsedagspresent. Men är det inte lite väl sent att plantera träd i andra halvan av november? Och vilket träd ska vi välja i så fall? Hon bor i Karlskrona.

/Systrarna Lundström

Svar:

Karlskrona har ju ett milt och fint klimat vilket gör att ni kan välja och vraka mellan vackra träd. Och det går förträffligt bra att plantera lövfällande buskar och träd i november, ja faktiskt ännu senare så länge marken inte är frusen.

Personligen tycker jag att det är svårt att hitta något stiligare än blomsterkorneller och skenkamelior. Båda har lång blomningstid och sprakande höstfärger. Blomsterkorneller får dessutom röda frukter och skenkamelior har en häftigt kamouflagefläckig bak. Vad mer kan man begära av ett prydnadsträd?

Kornellsorterna ’Ascona’ och ’Eddie’s White Wonder’ fungerar båda i Karlskronas växtzon och även längre upp i landet i ett skyddat läge (zon 1-2, och även i mikroklimat i zon 3). Skenkamelior som Stewartia pseudocamellia var. koreana och Stewartia serrata kan planteras i växtzon 1-3, och till och med i zon 4 i ett skyddat läge.

Andra vackra prydnadsträd är förstås japanska lönnar, exempelvis gyllenlönn, Acer shirasawanum ’Aureum’ som har ett elegant växtsätt med limegula blad under hela sommaren. Gör sig extra bra i lätt skugga. Zon 1-4 (5).

Kentuckykaffe, Gymnocladus dioicus, får tropiskt stora blad, upp till 70 cm och gul höstfärg. Växer dock långsamt. Zon 1-3 (4).

Magnolia, förstås. Klassiskt presentträd. Ni kan välja vilken sort som helst för er mammas trädgård i Karlskrona. Varför inte slå till på en praktmagnolia, Magnolia x soulangiana, som på senvåren får stora vita/rosa blommor som liksom står upp från de bara kvistarna. Zon 1-2.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.