Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har sedan i våras en liten stuga där jag älskar att plantera. Problemet är att det är enormt mycket sten under gräset, och väldigt tungjobbat. Har du några förslag på växter/blommor/buskar som inte behöver grävas ned så djupt? Jag kämpade på och grävde en rabatt där jag bland annat satte fingerborgsblommor som blev fantastiska och jag satte även en stockros. Stockrosen är gigantisk nu med blad bra mycket större än på rabarber. Ska jag låta den stå kvar som den är under vintern eller ska både den och fingerborgsblomma klippas ned?

/Peggy

Svar:

Du är säkert medveten om att fingerborgsblommor är tvååriga, vilket betyder att de dör efter blomningen andra sommaren. Men om man låter dem stå kvar frösår de sig på sensommaren. Din stockros kan vara flerårig, det beror på vilken sort du har planterat och det kommer att visa sig till våren. Du kan klippa ner både den och fingerborgsblommorna nu i oktober. Eller vänta till våren med nerklippningen om du står ut med att det kan se aningen skräpigt ut under vintern.

Det finns ganska många anspråkslösa och lättodlade buskar och perenner som du kan försöka med i din steniga trädgård.

För att nämna några buskar: fläder, gullginst, perukbuske, rosenkvitten, rysk kornell, silverbuske ’Quicksilver’, havtorn och dessutom alla typer av svenska enar.

Bland perennerna: akleja, blodnäva, blå bolltistel, gulltörel, jättedaggkåpa, kantnepeta, silvermartorn, studentnejlika (även kallad brinnande kärlek!) och vitpytta, en otroligt tacksam långblommare med söta vita blommor som du kan plocka in i vaser så sent som i oktober.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.