Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har ett citronträd med två fina citroner på vår inglasade balkong. Trädet hade massor av blommor som luktade ljuvligt, det såg ut som att några frukter skulle ta sig men sakta ramlade alla av. Nu vet jag inte hur jag ska sköta det när kylan kommer, inne i lägenheten brukar det vara varmt. På vilket sätt ska vi ta hand om citronträdet så det inte dör under vintern? /Marianela Weberg.

Svar:

Till dig och alla andra som undrar hur man bäst vinterförvarar sina citrusväxter vill jag utfärda en liten varning: Om man måste ta in sitt citronträd i rumstemperatur så gäller det att ställa det så ljust som möjligt och så långt ifrån ett varmt element som det bara går. De far illa av att stå för varmt och för torrt och i värsta fall kan de även drabbas av ohyra som spinnkvalster. Tyvärr gäller det även om man skulle orka duscha trädet var och varannan dag.

Blir det frost på er inglasade balkong kan ni inte ha kvar trädet där. En sval och ljus växtplats är idealiskt för citrusträd på vintern. Med svalt menas 10-15 grader. Och det magra dagsljuset under vintermånaderna är inte tillräckligt. Bäst är att komplettera med någon form av belysning riktad mot trädet, en växthuslampa eller liknande, med en timer påslagen under 12-14 timmar.

Kom också ihåg att vattna citronträdet sparsamt under vintervilan, bara så att jorden hålls lätt fuktig. Fler växter dör av övervattning på vintern än av uttorkade rötter, vilket tål att tänka på i största allmänhet. Bland annat av den anledningen är det bra att plantera sin citrusväxt i lite porösare jord än i vanlig krukväxtjord som kan bli lite väl blöt.

Om trädet tappar blad under vintern är det inget att oroa sig för, det är helt normalt. Till våren kommer det igång igen och börjar växa. Då kan det också vara läge att beskära kronan om ni vill frisera formen. Plantera också om det i ny fräsch jord och en något större kruka. Blanda gärna upp jorden med minimala lecakulor, sand eller perlit för att göra den mer porös. Det finns också speciell citrusjord som är aningen kemiskt sur och innehåller både järn och de näringsämnen som citrus och flera andra Medelhavsväxter mår bra av.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.