Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vill fråga om det går att övervintra en jordgubbsampel och hur man i så fall gör detta på bästa sätt? /Susanne M.

Svar:

Jordgubbsplantor behöver en kall vintervila för att orka sätta blommor och bär kommande sommar. Att ta in ampeln i rumstemperatur är alltså inte att rekommendera. Allra bäst är förstås att plantera ner jordgubbarna i en trädgård eller på en innergård. Men om du har haft ampeln på balkongen kanske det enklaste alternativet är att låta den stå kvar där, väl inpackad mot kyla, regn och snö.

Börja med att svepa in ampeln i fiberduk och ställ den intill husväggen så klarar jordgubbsplantorna enstaka frostnätter. När det sedan börjar bli riktigt kallt dygnet runt bör du försöka isolera under ampelkrukan, enklast genom att ställa den på en skiva frigolit. Svep också in hela krukan i bubbelplast eller i en trasmatta och ställ den gärna under ett bord eller i en kartong vid husväggen, för att skydda från nederbörd och väta. En bra idé att sedan lägga en stor bit säckväv som en duk på bordet och förankra den nere på golvet med stenar eller tunga krukor. Du kan behöva ge jordgubbsplantorna en pytteliten skvätt vatten några gånger under vintern så de inte torkar ut helt.

På det här sättet kan man övervintra de flesta balkongträd och perenner, under förutsättning att det handlar om härdiga växter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.