Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag brukar alltid ogräsrensa sparrislandet ett par gånger varje sommar. Men detta år har det inte blivit av och ogräset är meterhögt. Nu står också sparrisstänglarna jättefint med massor av röda bär också så de borde väl skäras ner inför vintern. Eller kan man vänta med det till våren? /”Latmasken”

Svar:

Jodå, visst kan du vänta till våren med att skära ner sparrisen. Och ogräset har redan fröat av sig så värre kan det knappast bli. Det som händer med sparrisplantorna är att blasten sent på hösten vissnar ner, precis som ett flerårigt gräs. Under vintern bryts den ner och kvar på våren finns då kortare och längre hårda, ganska sega, rörformade ”stubbar”. Dessa bör du klippa av nere vid marken, eftersom de annars försvårar vid skörd av de nya skotten. Att man helst gör detta på hösten är för att ohyra och svampsjukdomar gärna övervintrar i den multnande blasten, förklarar Karin von Schenck på Österlen Sparris som odlar många hektar på åkrarna runt omkring Skillinge.

För dig som bara har en mindre odling är detta inget problem. Så ta det lugnt, läs en trädgårdsbok eller två och låt sparrislandet vänta till våren.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.