Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Undrar om jag ska ställa en kruka med ett fikonträd i ett redskapsskjul av plåt, sju kvadratmeter stort, eller om jag ska sätta krukan i jordkällaren över vintern? Där är det kanske lite varmare än 5 grader. /Uwe

Svar:

Det viktigaste här är nog att fikonträdet får en frostfri och inte alltför fuktig vinterförvaring. Att det är mörkt spelar mindre roll eftersom det är ett lövfallande träd. Jag förvarade ett fikonträd i en jordkällare (ca +5 grader) flera vintrar i rad, utan några som helst problem. Någon regelrätt vattning behövs inte, men en liten skvätt några gånger under vintern kan behövas så att jorden inte torkar upp helt. Du får känna dig fram, lite beror det på hur fuktigt det är i din jordkällare.

Till våren tar du fram trädet ur källarmörkret och låter det försiktigt vänja sig vid ljuset. När du planterar om trädet kan det också bli aktuellt med en liten rotbeskärning, om du inte har möjlighet att plantera om det i en större kruka. Du kommer att se att rötterna nog har ”ätit upp” all jord i den gamla krukan. Ett år sågade vi faktiskt av hela rotpaketet, både nedtill och på sidorna och jag trodde fikonet skulle få en chock och tvärdö, men det växte hur bra som helst även den sommaren. Rotbeskärningen stimulerade också fruktsättningen, vilket blev en glad överraskning.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.