Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har bägarrankor på min altan som blommar och har blommat hela sommaren. Nu vet jag att de måste in snart innan det blir minusgrader. Skall jag klippa ner dem nu (de är mycket mycket stora och vida) och ställa dem i så svalt sovrum som möjligt? För jag har inget annat alternativ till vinterförvaring.

/Solveig Willberg

Svar:

Frostfritt är ett måste för bägarranka. Det här är en tropiskt växt med rötter i Brasilien och den trivs bättre på en altan/balkong än inomhus som vanliga krukväxter. Du behöver inte klippa ner plantorna nu på hösten, men behövs det av utrymmesskäl går det bra. Svalt, idealiskt är 13-15 grader, mycket ljust och bara lite skvättvattning då och då under vintern är det som gäller. Risken är att det blir lite väl torrt inne i sovrummet, även om du lyckas hålla det svalt. Försök att duscha plantorna så ofta som möjligt och se till att jorden aldrig blir helt uttorkad. Blir det för torrt kan bägarrankorna attackeras av spinnkvalster.

Plantera om dem till våren så de får växa i ny och fräsch jord nästa sommar. Då bör du också passa på att beskära dem, får de växa helt fritt blir de med tiden enorma upptill men ganska kala nertill.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.