Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vår Karen Blixen-ros är sedan två år planterad på fel plats. Vi tror syrenhäcken tar all näring för den växer inte. Nu ska vi flytta den men måste vi vänta till våren, eller kan vi göra det nu i höst (zon 1 )?

/Cessan.

Svar:

Ni behöver inte alls vänta till våren, tvärtom är det bättre att flytta rosor sent på hösten, när de är avlövade och har börjat gå ner i vintervila. Det går förstås att plantera om en ros på våren, ju tidigare desto bättre. Helst så snart tjälen har släppt och jorden går att hantera.

Planteringsgropen på den nya växtplatsen ska vara klar och preparerad innan den gamla rosen grävs upp. Jordförbättra och grundgödsla det översta jordlagret med kogödsel. Beskär rosen kraftigt – 40-50 cm – innan den flyttas. (Om ni väljer att flytta den på våren kapar ni ytterligare 10-20 cm.) Sedan planterar ni ner den på samma djup som tidigare, eller något djupare. Var noga med att vattna rosen rikligt nästa år, under hela växtsäsongen, tills den har hunnit etablera sig ordentligt på det nya stället.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.