Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en bougainvillea som är 4-5 år. Den har nu blivit så stor att vi behöver klippa ner den för att kunna härbärgera den inomhus när vintern kommer. Hur gör vi det bäst? och hur/när skall vi plantera om den? Den är inomhus den kalla delen av året och står på vår altan när det är frostfritt. Den är så praktfull och vi vill gärna njuta av den många år till. Tacksam för lite hjälp med skötselråd.

/Tom och Elisabeth Fant

Svar:

Inga problem, bougainvillea klarar ganska hård beskärning och det kan göras när som helst under året. Sommartid är det förstås lite lättare att se var man ska klippa, vilka kvistar som blivit torra etc. Har man en liten planta och vill stimulera nytillväxt så är det bäst att beskära den på våren när växtkraften är som störst.

Vintertid trivs bougainvillea bäst ljust och svalt, gärna med extra belysning under de mörkaste månaderna. Men det allra viktigaste är att inte övervattna den, det är det som dödar de flesta krukväxter på vintern. Det är därför mycket viktigt att ha bra dränering i krukan så att inte rötterna blir stående i blöt jord. Allrahelst på vintern då växten vilar och inte behöver mycket vatten. Då bör man också se till att jorden verkligen torkar upp innan man vattnar igen.

En bougainvillea kan också övervintras riktigt svalt och mörkt, med ytterst sporadisk och sparsam vattning. Då tappar den bladen, men väcks lätt till liv igen på våren när man flyttar den till en ljusare och varmare plats. Plantera också om den till våren i ny jord, gärna i en lerkruka. För större plantor räcker det att vartannat år krafsa bort gammal jord på ytan och lägga på ett nytt lager krukväxtjord, gärna uppblandad med långtidsverkande gödning. När ni sedan börjar gödselvattna igen kan ni med pröva ett medel med något lägre pH, förslagsvis citrusgödsel eller rododendrongödsel.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.