Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har försökt få våra agapanthus att övervintra i ett tomt sommarhus, ca 10 – 12 grader. Ljus plats, sparsamt med vatten. Resultatet blev inte bra. I år köpte vi nya. Skulle man kunna ta upp lökarna och spara dem mörkt? Ungefär som med dahlior? Då skulle de inte behöva ljus och vatten, antar jag. Till våren planteras de i krukorna igen, tänkte jag.

/Susanne Hägg

Svar:

Agapanthus, eller Afrikas blå lilja, växer inte från lökar utan från jordstammar, så kallade rhizomer. Precis som dahlior. Visst kan du också övervintra dem ungefär som dahlior, torrt och svalt, men du ska då kanske inte räkna med att de blommar nästa sommar. I så fall ska du plantera knölarna i krukor inomhus tidigt på våren så de hinner börja växa i god tid före sommaren.

Gör man bara rätt är det inga problem att vinterförvara krukorna och få agapanthusarna att blomma igen. Det kan ju hända att dina ruttnade förra vintern. Innan krukorna ställs in för vintern måste nämligen jorden ha torkat upp ordentligt, vilket betyder att det redan i september-oktober är lämpligt att ställa dem under tak och börja trappa ner på vattningen. Kloka odlare klipper också bort fröställningarna efter blomningen eftersom växten annars lägger allt krut på att sätta frö och föröka sig.

Om det är för varmt på vintervistet brukar de inte orka blomma sommaren därpå. Agapanthus behöver en flera månader lång sval viloperiod över vintern, inte varmare än 5-10 grader, med ytterst sparsam vattning – någon gång i månaden brukar räcka. Det finns flera olika arter och sorter. Många är städsegröna och vissnar inte ner även om de får torka ut under flera veckor. I så fall mår de också bäst av att förvaras svalt och LJUST (betyder växtbelysning). Är man villrådig kan alla agapanthus övervintra på det sättet.

Man ska inte dela plantorna för ofta, utan gärna låta det gå 4-6 år mellan gångerna. Man behöver inte heller inte plantera om sina agapanthus varje år, eftersom de trivs med att stå lite trångt i krukan. På sommaren mår de allra bäst på ett torrt och soligt ställe. Vattna så att jorden hålls jämnt fuktig utan att varken torka ut eller bli för blöt. Men gödsla inte för mycket, det resulterar bara i en massa bladverk och dålig blomning.

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.