Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har låtit ta bort en del stora träd och buskar på tomten vartannat, vart tredje år under ca 12-15 år. Ju fler träd som tas bort, desto fler buskar och rotskott kommer upp. Det blir värre för varje år. I våras klippte jag bort hundratals ny skott av buskar och träd. Nu har jag sett att det vuxit upp ett antal nya skott på precis samma plats igen. Det verkar vara ett tröstlöst arbete. Vad ska jag göra? Finns det något som man kan spruta på den nya snittytan på träd och skott för att förhindra nya rotskott och slytillväxt?

/Ulla B.

Svar:

För att undvika just de problem som du har råkat ut för ska man alltid ringbarka träd och buskar i god tid innan de tas bort. Om en asp, exempelvis, får stå två år efter en ringbarkning så dör trädet. Följaktligen får man heller inga rotskott efter avverkningen. Visst kan du spruta med Roundup, ett godkänt ogräsmedel baserat på växtgiftet glyfosat, men då dör förmodligen också all växtlighet på marken. Det är mer träffsäkert att pensla direkt på den grönska man vill ta död på, men förmodligen ganska arbetsamt om man har en hel skog av rotskott att ta hand om. Jag beklagar, men det kommer nu bara att bli värre för varje år. Dina träd skulle ha varit ringbarkade före nedsågningen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.