Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

På vårt sommarställe i Stockholms skärgård har vi en över 50-år gammal stor rhododendron, ca 3,5 x 3,5 meter. Den blommar fantastiskt varje år. Vi har också tagit skott ifrån den med gott resultat. Den står i norrläge intill en husvägg . Nu måste vi gräva upp runt grunden, vi har tänkt göra ett försök att flytta busken. Hur gör vi? /Inger N.

Svar:

Som ni kanske redan har märkt är det ganska lätt att flytta rododendron. De har ett förhållandevis litet rotsystem så även gamla och uppvuxna buskar kan grävas upp och planteras om. Bäst är att vänta med detta till våren, lämpligen i april. Men gör redan nu en rotbeskärning som kommer att underlätta flytten av den gamla busken. Stick med en spade av rötter runtom i periferin, där grenarna slutar ungefär. Då utvecklar er gamla rododendron nya rötter nu i höst som sedan lätt följer med när ni gräver upp busken.

Gräv först den nya planteringsgropen, och jordförbättra om det behövs. Jorden bör helst bestå av minst 50 procent naturell torvmull, grov och fibrig. Blanda också i sand (0/8 grus) plus lövkompost, lite barkmull och tallbarr. Jorden ska vara så porös jord att man lätt kan stoppa ner armen till armbågen i den. Tänk på att köpt rodondendronjord tenderar att bli lite väl kompakt.

Men eftersom det handlar om en rejäl buske, både stor och tung, behöver ni kanske anlita hjälp med själva upptagningen. Ni kanske ska hyra en frontlastare under en halvtimme från närmaste lastbilscentral när det är dags.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.