Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

2009 planterade jag två Flammentanz klätterrosor i var sin trälåda på vår altan. De blommar intensivt i början av sommaren och en andra gång i augusti-september. Men för några år sedan drabbades rosorna av svartfläcksjuka efter första blomningen. Jag tar bort varje angripet blad och lägger bladen i en plastpåse som sedan läggs i hushållssoporna. Jag har rosor (Peace och Karen Blixen) i andra lådor på altanen men de får inte svartfläckssjukan. Vad kan jag göra? /Marianne Soop

Svar:

Vilken otur du har. Den röda klätterrosen Flammentanz brukar ju bara sällan angripas av svampsjukdomar. Men om rosorna står väldigt vindskyddat på altanen och det blir hög luftfuktighet omkring dem kan det förstås hända. Höststädningen är nu jätteviktig. Ta bort vartenda blad på rosorna när de ska gå ner i vila inför vintern. Klipp också bort alla blomställningar och kapa av långa grenar om de har svarta fläckar. Se sedan till att det inte ligger några blad kvar ovanpå jorden i odlingslådan och böka runt lite med en handkratta kring rosorna. Då är risken mindre att smittan övervintrar i jorden. Vänta också med att kupa rosorna tills jordens ytlager har frusit till. Fuktig jord är ju bästa grogrunden för svampsjukdomar. Den här städinsatsen kan förhindra nya angrepp nästa sommar.

Det finns också några olika hemmasnickrade kurer mot svartfläcksjuka på rosor, bland dem en blandning av 5 dl vatten, 1 dl Atamon (konserveringsmedel för saft och sylt) och 1 dl såpa som sprutas på rosorna. Men du kan också välja att investera i ett biologiskt bekämpningsmedel baserat på Trichodermasvampar som hämmar de skadliga svartfläcksjukesvamparnas framfart. Det är ett pulver som blandas ut i vatten och sprayas på de angripna växtdelarna. Gör det nu i höst och upprepa sedan behandlingen till våren så har du i alla fall gjort vad du kan för att bädda för en ny och lyckligare rossommar!

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.