Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi bor i Sollentuna och har en tujahäck (Brabant) som dör, planta för planta. Den har stått i tio år och är 3,5-4 m hög, fin och grön. Vi köpte huset i maj förra året, och redan förra sommaren så dog de tre yttersta på ena kanten. Nu har också en fjärde dött, en planta in från de andra döda. Den döende delen av häcken får ca två timmar sol på förmiddagen, lite på topparna under resten av dagen. En annan del av häcken står helt i skugga och en i mer sol, dessa delar mår bra. Vi har vattnat under höst, vår och sommar. I veckan var förra ägaren över och tittade på den, och kunde bara inte förstå varför häcken dör. Har du någon aning? /Erika

Svar:

Sol eller skugga spelar nog ingen större roll för en tujahäck. Däremot kan stora träd i närheten vara problemet. Om det finns en lönn, en björk eller ett annat lövträd som växer nära de tujaplantor som har dött så är nog det svaret. Dessa träd konkurrerar helt enkelt ut andra växter i närheten. Men det kan också vara för fuktigt på just det stället i häcken. Det är svårt att veta orsaken utan att se platsen. Ungefär som att ringa till doktorn med magont… Jag föreslår att ni tar dit en trädgårdsmästare som får titta närmare på växtplatsen och föreslå tänkbara lösningar på problemet.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.