Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en liten ö utanför vårt landställe som vi varje år måste kämpa med för att inte sly (sälg och vass och alla sorters ogräs) ska växa sig jättehögt och skapa en grön vägg som skymmer utsikten. Vi söker med ljus och lykta efter en marktäckare som vi kan odla på ön efter att vi röjt och kvävt all annan växtlighet så bara jord kvarstår, alternativt att växten gör det jobbet åt oss (dödar allt annat alltså). Vi vill hitta en växt utan taggar som är max 40 cm hög, som gillar att breda ut sig och kväva allt annat levande, gärna vass och trädskott med. Växten bör vara en perenn och får inte föröka sig genom frön då vi inte vill att den ska ha chans att sprida sig utan för ön till vår tomt som ligger tio meter bort avskiljt av en kanal. Marken består av gammal dybotten (muddringsmassa som legat i 40 år). /Calle H

Svar:

Den växten är det många som har letat efter med ljus och lykta hela livet. Men det finns ingen sådan växt. Det är utsiktslöst att konkurrera med vass, den tar sig igenom allt. Det går att temporärt ta kål på vass med ogräsmedlet Roundup på våren, i maj när vassen har börjat växa. Spraya eller pensla, det medlet dödar det mesta. Men frågan är vad ni skulle plantera i stället. Det finns ingen marktäckare som klarar det läget eftersom vassen sakta men säkert kommer att börja växa upp igen. Och då kan ni ju svårligen ta till Roundup igen för då dödar ni ju också det ni har planterat. Gräs kommer säkert att börja växa när ni blivit av med vassen. Ni kanske kan nöja er med det?

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.