Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi köpte en buddleja i maj och planterade den i kruka på uteplatsen. Den växte bra, men i juni fick en del blad som stora oljefläckar, 2-4 mm, på baksidan. Inga synliga löss, men små rostfärgade prickar utefter nerven på baksidan. Vi plockade bort angripna blad, sprejade med såplösning och stack ner bekämpningspinnar. Plantan tog sig och började blomma för ett par veckor sedan.
 Nu har nästan alla blad rostfläckar. Många krullar sig och lossnar. Även grenarna är missfärgade och i klykorna finns spinn.
Vad kan det vara och finns det något att göra?
 /Karin Larsson

Svar:

Rostfläckarna tyder snarare på en svampinfektion. I så fall hjälper inte såpvatten och bekämpningspinnar. Sådant fungerar bara mot insekter. Det finns annan ammunition att ta till mot svampsjukdomar. Enklast och billigast för er är nog att spraya med en hemblandad lösning med konserveringsmedlet Atamon. Ta två msk till tio liter vatten. Om buddlejan dessutom har fått angrepp av spinn när plantan redan var försvagad kan det bli aktuellt att spraya med Provado och/eller sätta ner bekämpningspinnar igen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.