Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en fråga om mitt plommonträd. Det ser i år ut att få en himla massa plommon. Jag har förstått att man kan gallra karten som nu hänger som druvklasar i trädet. Hur mycket ska man gallra och är rätta tiden nu? Karten är ungefär vindruvsstora eller lite mer och jag hört att man kan gallra ganska hårt (50 procent eller mer?). /Jan I. Lindberg

Svar:

Du bör gallra bland plommonkarten så att det blir ungefär två fingrars mellanrum mellan varje kart. Idealiskt skulle detta ha gjorts lite tidigare än i slutet av augusti, för några veckor sedan. Då hade det inte tagit onödigt mycket växtkraft från trädet och de plommon som suttit kvar hade svällt och blivit större. Men det är inte för sent än att gallra. Det som kan hända är att plommonen blir några veckor efter i mognaden.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.