Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har som många andra lite problem med årets plommonskörd. Nästan alla plommon har larver i sig, gulbeigefärgade. Väldigt obehagligt, och då jag inte alltid kollat upp vad jag ätit så är jag rädd att jag också råkat trycka i mig en sådan rackare. Hur ska jag göra för att förebygga ”larveriet” och är det farligt att ha förtärt en larv?/Sakib

Svar:

Det verkar vara plommonstekel som är problemet, inte helt ovanligt i år som du mycket riktigt påpekar. Larverna är inte farliga att äta. Däremot är de svåra att bli av med. De lägger ägg på karten och kryper sedan in och äter i kärnhuset. Den fjärilsliknande larven är benvit med gulbrunt huvud, och eftersom de är inne i plommonen kommer man inte åt att bekämpa dem. Det finns dock ett bra knep för att undvika nya angrepp nästa år. Börja med att samla in alla angripna plommon nu i augusti. Lägg sedan ut en presenning, ett gammalt lakan eller en stor bit markväv på marken runt plommonträdet. Då kan inte plommonstekeln fira ner sig i marken och krypa ner i jorden för att förpuppa sig och komma igen nästa sommar. På det sättet undviker man att få samma problem år efter år efter år.

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.