Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hela sommaren har vi haft oönskade besök av okänd katt eller kanske flera katter i trädgården. Vi är förstås livrädda för att få in dem i huset när alla dörrar står öppna. Känner du till något som kan avskräcka katter? /Anita och Bengt

Svar:

Det finns massor av knep som rekommenderas av härdade trädgårdsägare: citronskal, vitlöksklyftor, lavendel och rosmarin, kaffesump och krossade malkulor hör till de vanligaste. Ännu bättre är nog att ta till gamla kryddburkar av olika slag. Krydda rabatterna med vitpeppar, svartpeppar, kajennpeppar eller liknande i stället för att kasta bort burken. Det kan räcka, åtminstone om det inte börjar regna på en gång. Katter har minne, och i bästa fall kommer de att hålla sig undan i fortsättningen.

Det finns också en skojig afrikansk örtväxt som kan hjälpa. Kattskräck brukar den kallas, Plectranthus caninus eller Coleus canina. I England säljs den under namnet Piss-off plant som i klartext säger vad det handlar om. Bladen har en ovanligt kvalmig, nästan skunkliknande doft som lär fungera avskräckande på både katter, hundar och andra smådjur. Tack och lov känns doften för oss människor bara när vi rör vid bladen (som också kan orsaka lättare hudirritationer). Växten är lättodlad i ett soligt läge och kan övervintras ljust och svalt inomhus utom räckhåll för frost.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.