Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har problem med ett cirka tolv år gammalt Herrpäronträd som inte har givit frukt de senaste åren. Varje år angrips bladen och får svarta prickar. Det verkar vara svamp, bladen skrumpnar och faller av. Sparsam blomning och enstaka missbildade kart som faller. Jag har försökt hålla rent från löv under trädet. Det har inte hjälpt. Hur kan man åtgärda problemet?

/Anders Andersson

Svar:

Det verkar som om ditt päronträd har angripits av gallkvalster. De första symptomen är att bladen får gulgröna, vårtliknande fläckar som senare mörknar och blir brunsvarta. De orsakas av mikroskopiskt små skadedjur som på hösten sedan kryper in i nyanlagda knoppar för att övervintra, vilket betyder att det kan vara svårt att bli av med dem. Om det rör sig om mindre angrepp brukar det räcka med att ta bort alla angripna blad så snart fläckarna börjar synas efter knoppsprickningen på försommaren. Du kanske till och med får ta bort hela grenar om det verkar som om angreppen är avgränsade på trädet. Men du kan också pröva att spruta päronträdet på våren med ett svavelpreparat (leta efter medel med kumulus i namnet) som du hittar i trädgårdsbutiker. Ett annat alternativ är biologisk bekämpning med rovkvalster som du kan beställa på nätet.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.