Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Nu har jag vita plantor, som egentligen borde vara blå respektive rosa: Blåklockorna, som förmerar sig genom självsådd, är sedan två år uppblandade med lika höga vita klockor. Malvan, också självsådd, har nu två vackra stånd med vita blommor. Gissar att det rör sig om någon form av mutationer. Finns det chans att de är beständiga? Kommer de behålla den vita färgen om jag flyttar dem till annan plats? Och vad kan gälla för en ”normalrosa” malvaplanta som är onormalt hög, nästan en och en halv meter och väldigt omfångsrik? Den står inte på så lämplig plats längre men jag tar för givet att den kan flyttas. Goda vänner vill gärna ha delar av min kraftiga malvaplanta – kan det funka om jag delar rotknölarna i samband med att jag flyttar den. När görs det bäst – höst eller vår?

/Anna N.

Svar:

Det är inte konstigt att självsådda plantor avviker i färg, snarare regel än undantag när det handlar om hybrider, det vill säga framkorsade sorter. Enda sättet att förvissa sig om att man får identiska plantor är att föröka dem vegetativt. Med det menas att man antingen delar plantans rötter och planterar om dem så att de utvecklar nya småplantor. Eller att man tar sticklingar av moderplantan, och det kan man göra på flera olika sätt. Perenna malvor, vare sig det rör sig om rosenmalva som du verkar ha – eller myskmalva, kan man lätt gräva upp och dela. Det är till och med en god idé att förnya plantorna på det sättet med några års mellanrum. Du kan göra det  i höst eller vänta till vårkanten. Fördelen med vårplantering är att de nya små malvaplantorna då hinner rota sig ordentligt innan det blir vinter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.