Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Sent förra hösten satte jag en måbärshäck, barrotade plantor. I våras klippte jag ner dem och sedan har de vuxit bra om än lite ojämnt. Ska jag beskära dem en gång till nu i sommar för att få en riktigt jämn och tät häck eller ska jag vänta till våren? /Anna-Lena Hyllengren

Svar:

Du gjorde helt rätt när du klippte ner måbärshäcken på vårvintern. Måbär är en jättebra häck, men om den inte klipps varje år utan får växa helt fritt blir den oundvikligen gles nertill. Under uppbyggnadstiden då man vill forma en nyplanterad häck, eller om man behöver göra stora ingrepp i en äldre häck, bör man göra det tidig vår (mars). Många klipper också sina måbärshäckar två gånger per år, så visst kan du snygga till den en gång framåt sensommaren om det ser ut att behövas. Då kommer den att se prydlig ut ända fram till midsommar nästa år och du kan sedan övergå till att underhållsklippa häcken en gång per år (sommartid). Men se till att forma häcken så att den blir bredare nertill och smalnar av upptill. Det gör att solljuset når in även till de nedre delarna av bladverket.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.