Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har några riddarsporrar i rabatten, över 20 år gamla. Nu har det blivit en annan blomma på en av växterna, endast en blomma, de andra är normala. Vi undrar vad som har hänt. /Eva-Britt o Lars Martinsson

Svar:

Det är förmodligen en fröplanta från de gamla riddarsporrarna som har börjat växa. När man sår riddarsporrar, eller när de självsår sig, blir de nya plantorna aldrig exakt likadana som moderplantan, utan avviker i både färger och utseende. För att få identiska plantor måste de förökas vegetativt, det vill säga genom delning eller med sticklingar. Men det kanske inte gör något om era riddarsporrar varierar lite i färg?

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.