Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi bor vid havet i Halmstad och planterade en idegranshäck för cirka åtta år sedan. Den har äntligen etablerat sig och blivit tät och fin och är nu ca 60 cm hög. Vi planerar nu att göra om vår trädgård helt och hållet och en åtgärd är att flytta häcken till en annan plats. Tål idegranshäcken en flytt och hur gör vi i så fall? Vår eller höstflytt? Har du några rekommendationer eller andra råd? /Ylwa i Halmstad

Svar:

Idegranar tål att grävas upp och flyttas. De hör rent av till de mest lättflyttade barrväxterna. Allra säkrast är det att göra det på våren, i april-maj. Men i er växtzon (1) klarar de också av att flyttas på hösten, dock helst inte senare än mitten av september. Om det inte är för torrt kan ni börja flytta dem redan i mitten av augusti, då hinner rötterna acklimatisera sig på den nya växtplatsen i god tid före vintern. Försök att gräva upp dem med så stor jordklump som möjligt, och inte förrän den nya växtplatsen är uppgrävd och jorden preparerad för dem.

Era häckplantor är ju gamla och väletablerade, men små idegransplantor som inte har utvecklade rotsystem mår däremot definitivt bäst av att flyttas på våren. De kan annars duka under på vintern om det blir djup tjäle.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.