Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har, på balkongen, några olika storblommiga klematis. Bör jag ta bort det överblommade eller är det bättre att låta de, för övrigt ganska dekorativa, “fröknopparna” sitta kvar?  /K-G Ryrberg, Täby

Svar:

Du behöver inte alls klippa bort fröställningarna på dina klematisar. Hos vissa sorter utgör de silvergrå, håriga ”fröbollarna” till och med ett extra attraktionsvärde när blomningen är över, och även långt inpå vintern då de blir ännu vackrare av frostkristallerna.

Alla klematissorter överlever inte vintern i kruka, bara de härdigare. När dina plantor har blommat färdigt för sommaren ska de helst inte stå kvar utsatta för regn och rusk utan skyddas från väta. Antingen kan du vinterförvara dem i ett kallt förråd, gärna mörkt eftersom de ändå tappar bladen på vintern. Ska de stå kvar på balkongen bör du skjuta in krukorna mot husväggen och gärna ställa ner dem i en kartong på några tegelstenar, rejäla krukfat eller en frigolitskiva som isolerar mot kyla underifrån. Därefter knölar du ner tidningspapper, wellpapp, bubbelplast eller textilier som isoleringsmaterial. Täck sedan kartongen ordentligt så att inte regn och snö kommer in, men lämna ett litet luftinsläpp så att inte plantorna möglar.

Om dina klematisar överlever balkongvintern är det sedan dags att väcka dem i april och börja vattna försiktigt. Plantera också om dem i ny jord, men ställ inte ut dem för tidigt i den starka vårsolen. För att beskriva hur de ska beskäras måste man först veta vilken grupp klematisarna tillhör – blommar de på försommaren på gamla rankor, blommar de enbart på årsskotten eller både och?

Räkna dock inte med att dina klematisar överlever många år på det här viset.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.