Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag satte ut två plantor med klockrankor på min soliga balkong i maj. Plantorna har växt som bara den, och täcker snart hela fasaden och balkongen. Otroligt! MEN de senaste veckorna har bladen ändrat färg från den friska gröna mot en mer rödlik ton inte helt olik stammens röda färg. Färgförändringen börjar längs bladkanterna och kryper sig in mot bladets mitt. Både nya blad och gamla blad verkar drabbas, är detta något normalt eller är plantorna angripna av något? Finns det något man kan göra? Ska jag klippa av alla fula blad? /Victor

Svar:

Klipp för allt i världen inte bort bladen när de ändrar färg. Färgförändringen är naturlig, även om den brukar komma lite senare på sommaren, och många skaffar klockrankor just för det tjusiga bladverkets skull. Det är nämligen inte helt lätt att få dem att blomma. För att lyckas ska man till att börja med så dem mycket tidigt eftersom de har en lång utvecklingstid från babyplanta till blommande klättrare. Om du har tur hinner dina plantor börja blomma innan frosten tar dem. I så fall kommer du att se att de stora, doftande blommorna först slår ut som grönvita och sedan övergår i violett när de åldras. (Det finns också en sort som heter ’Alba’ som hela tiden har ljust grönvita, näst intill vita, blommor.)

Klockranka, Cobaea scandens, kallas Cathedral Bells eller Cup and Saucer Vine i den engelskspråkiga världen, och det botaniska namnet syftar på jesuitprästen fader Cobo som upptäckte växten på 1600-talet. Den härstammar från Mexiko och Peru där det är en perenn klätterväxt som behåller sitt bladverk året om. I vår del av världen fungerar klockranka som en ettårig växt, men man kan lyckas övervintra den – exempelvis på en frostfri inglasad och mycket solig balkong.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.