Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi skulle vilja plantera två fina prydnadsträd vid vardera sidan av en fontän. Läget är nog rent söder, mycket sol med andra ord. Kruxet är att träden inte bör bli så höga, för att inte skymma kvällssolen när den går ner. Trädgården ligger skyddat av hus, höga träd och murar och vi bor i växtson 2. Vad ska vi välja?

/B. Östlund

Svar:

Ett av de vackraste prydnadsträd man kan välja är blomsterkorneller. Jag har den sort som heter ’Eddie’s White Wonder’ i en skyddad murhörna och den trivs och frodas långt över förväntan. Blommar på försommaren med stora vita blommor, men även utan blommor är det ett träd som pryder sin plats. Blir som högst 3-5 meter. Ni skulle också kunna välja hängblodbok, Fagus sylvatica ’Purpurea Pendula’. Om ni köper exemplar som är ympade på 180 cm stamhöjd blir de i stort sett inte högre än två meter. Ett tredje alternativ är gulbladigt korstörne, Gleditsia triacanthos ’Sunburst’. Det är ett skirt litet prydnadsträd som sällan blir högre än tre meter som fullvuxet.

Oavsett vilka träd ni väljer kan ni ju alltid hålla efter dem lite på höjden så att de inte kommer att skymma kvällssolen för er.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.