Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en trädgård anlagd ca 1980 i en del av en gammal fruktträdgård (min tomt är en avstyckning). Vid min inflyttning för 20 år sedan fanns två pioner som blommade rikligt, en röd enkel med gul mitt och en rosa väldoftande. Med åren har det blivit färre och färre blommor och i år ser det ut att komma endast en blomma på vardera. Rabatten där de växer, anlades antagligen när huset byggdes och troligen sattes pionerna då. Varför blommar dessa pioner så dåligt. Kan jag göra något för att förbättra blomningen? Dela, flytta, gödsla eller…? /Christina W.

Svar:

Här kan man misstänka tre anledningar till att dina pioner inte blommar som de ska: 1) Om det står träd i närheten stjäl de fukt i marken och kan även skugga lite väl mycket. 2) Det kanske inte är tillräckligt dränerat där pionerna växer? Pioner tål inte att stå i för blöt jord vintertid. 3) Är de undernärda? Gödsla med kogödsel, benmjöl eller ett organiskt gödselmedel som Chrysan.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.