Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har fyra snygga, riktigt stora, terrakottakrukor vid mitt sommarhus på Västkusten som jag inte har hittat rätt växter för. Har försökt med rosor, men jag tror att det inte är soligt nog där de står. Rosorna är inne på andra året och rätt klena och blommar dåligt. Det är i öster, men egentligen är det inte alls särskilt mycket sol där, eftersom träd och hus skuggar även på morgonen. Funderar på att byta ut rosorna mot några buskar som blommar. Vad rekommenderar du? Krukorna brukar åka in i ett förråd på vintern, för säkerhets skull. /Marie-Louse K.

Svar:

Utan att veta vilken sorts rosor du har i krukorna misstänker jag nog, precis som du, att de inte får tillräckligt med sol. Ska man vara på den säkra sidan med rosor krävs ett läge där de får minst sex timmar sol. Det är ju också alltid lite vanskligt att odla fleråriga växter i kruka. De brukar ha svårt att klara vintrarna utomhus, hur väl man än packar in dem. Men eftersom du har möjlighet att bära in krukorna till vintern så bör det fungera med någon japansk lönn, förslagsvis den limegula japanska gyllenlönnen som gör sig extra bra i halvskuggigt läge.

Ett annat alternativ är Viburnum wrightii ’Hessei’, en ganska ovanlig men jättefin dvärgform av japanskt olvon med vackra blad, vita små blommor på försommaren och röda frukter på hösten. Du kan också välja en dvärgsyren, i buskform eller uppstammad. Eller varför inte en stilig vit azalea, den som heter ’White Throat’ har ett snyggt runt växtsätt och blommar också på försommaren med vita, fyllda blommor. Dessutom får den vacker höstfärg.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.