Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en hibiskushybrid som nu är ca 25 år gammal. Den blommar ofta lång tid. 2011, mars till nyår, 2012, mars in i februari 2013. Nu hade den bara en paus till början av april men blommar rikligt, ibland fyra blommor på en gång. Bara en gång har den haft gula blad som föll av men repade sig med såpvatten. Nu hjälper inte det. På en del blad finns en vit färsk ansamling som är geléliknande och massor med vita intorkade fläckar och på andra blad syns gråaktiga/svarta punkter. Vad är det för sjukdom och vad kan jag göra för att få den frisk och sund igen? /Åke

Svar:

Vilken otur att din trotjänare har angripits av smådjur! Svårt att säga exakt vad det är men det vanligaste är att hibiskusar drabbas av spinn, eller möjligen sköldlöss eller ullöss. Om det rör sig om spinnkvalster är symptomen att bladen blir vitprickiga, ser dammiga ut och sedan gulnar de och faller av. Om du håller upp ett blad mot ljuset är det lätt att se om det har små vita prickar. (Av bilderna att döma ser det så ut.) Spinnkvalster suger ut näringen ur bladen vilket sedan gör att bladen torkar ihop och faller av. Biologisk bekämpning fungerar bäst, det är det som används i handelsträdgårdar. Läs mer på www.nyttodjur.se där du också kan beställa medlen. Men du kan också försöka få bort djuren genom att duscha hibiskusen med ljummet vatten. Spruta med en hård stråle på undersidan av bladen där djuren oftast sitter och upprepa behandlingen flera gånger. Över huvud taget är det bra att duscha en hibiskus ganska ofta. Provadospray är annars det enda medlet som har någon effekt alls mot spinn, men kruxet är att de ofta utvecklar resistens. Samma sak där, man sprayar på undersidan av bladen där de oftast sitter och upprepar behandlingen flera gånger. Spinnkvalstren trivs i torr luft, vilket det ju blir när de står inomhus.

Försök, om möjligt, att ställa ut krukan på sommaren. Det mår hibiskusen bara bra av. Du bör nog också plantera om den varje vår för att den ska må riktigt bra. Krukjorden urlakas ju med tiden på näring. Vattna också med vanlig blomsternäring, och följ doseringen – för mycket kan medföra att det blir för höga saltkoncentrationer i jorden.

Är det sköldlöss eller ullöss blir bladen klibbiga av lössens sockerhaltiga avföring. Ullössen ser ut som pyttesmå vita bomullstussar på bladen och kryper gärna över till andra krukväxter i närheten. Lössen suger i sig växtsaft till den grad att växten kan tyna bort och dö. Man kan försöka spraya med såpsprit (1/2 dl såpa och 2 msk T-röd till 1 liter vatten) eller Provado-spray och även stoppa ner bekämpningspinnar i krukan. Detta är ett gift som tas upp av rötterna och sedan sprider sig systematiskt i plantan så att lössen dör när de suger näring ur växtsaften. Men det räcker inte att göra det en gång. Och det är långt ifrån säkert att det hjälper. Alternativet är att slänga de angripna växterna och köpa nya. Men för att verkligen bli av med lössen brukar man dessutom vara tvungen att tvätta gardiner, torka rent överallt omkring krukorna och putsa fönster.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.