Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

För ca åtta år sedan anlade jag en sparrissäng – efter konstens alla regler. Och första åren fick jag fina skördar. Men sedan har det bara gått utför, det blir färre och tanigare sparrisar för varje år. Vad har hänt – och vad kan jag göra? /Barbro

Svar:

Det du beskriver är ett helt normalt förlopp. Sparrisskörden minskar med åren, efter att ha kulminerat den sommaren då sparrisen är 4-7 år gammal. Man kan därför inte räkna med att ha samma skördeuttag av sina sparrisplantor i mer än tio, kanske uppemot 15 år. Så om du vill vara på den säkra sidan borde du redan nu plantera nya plantor, dock inte på samma ställe. Unga sparrisplantor mår inte bra av att växa på samma plats där gamla sparrisar har vuxit en längre tid. Man bör vänta mycket länge innan man planterar ny sparris i en gammal sparrisodling, det kan ta en mansålder, berättar sparrisodlaren Karin von Schenck på Österlensparris.

Rent generellt verkar det också vara ett dåligt sparrisår i år. Många tycker sig ha fått något sämre skörd än normalt. Förmodligen beror det på vinterkylan som höll i sig så länge, tror Karin. Även när dagarna började bli varma under den långa och sega våren, var det ju fortfarande ovanligt kallt på nätterna.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.