Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

För lite mer än ett år sedan flyttade vi till ett hus. Förra sommaren upptäckte vi en slingrande växt på framsidan i gräsmattan och utmed staketet. Vi började rensa bort det som fanns mitt i gräset. I år kom det tillbaka och vi började fundera på vad det kan vara efter lite undersökningar av att fråga en granne och googlat så är jag ganska säker på att det är en åkervinda. Och vad jag förstått så är det väldigt svår att bli av med. Vad kan vi göra med åkervindan som är utspridd på olika plättar i gräsmattan. /Elisabeth

Svar:

Var glada för att åkervindan verkar hålla sig till gräsmattan, då kan ni ju hålla tillbaka den genom flitig klippning. Så kallad avslagning är en av de tre bekämpningsmetoder som gäller mot ogräs som åkervinda. De andra två är kemisk bekämpning eller marktäckning.

Åkervindan är ett av de mest svårbekämpade ogräsen som finns. Att rensa bort den i rabatter är ett megajobb som tar flera år, om det alls lyckas. Det hjälper inte att försöka gräva upp åkervindan, resultatet brukar bara bli ännu mer att bekämpa eftersom minsta lilla rotbit snabbt blir en ny planta. Åkervinda har nämligen djupa pålrötter med förgreningar flera meter ner i jorden och dessa rotutlöpare kan sprida ut sig över en yta på tiotals kvadratmeter. Till råga på allt sprider den sig också med frö.

På de ställen utanför gräsmattan där er åkervinda växer har ni att välja mellan att använda Roundup, ett tillåtet kemiskt ogräsbekämpningsmedel, eller att helt täcka jorden med svart plast i minst två års tid så att allt ogräs kvävs. Men inte heller då kan ni vara riktigt säkra på att bli av med åkervindan, eftersom fröerna kan överleva flera år nere i jorden och sedan sätta igång och börja gro när man väl har tagit bort plasten.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.