Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag och min make köpte hus förra hösten och vi ska tillsammans med våra grannar ta oss an ett murket staket. Vi ska plantera en häck där i stället och har i det närmaste bestämt oss för en avenbok. Problemet är att på vår sida staketet växer en kaprifol, två björnbärsbuskar samt två klematis som helt enkelt är i vägen för häcken. Jag vill absolut försöka spara dessa, möjligtvis kan jag tänka mig att undvara en björnbärsbuske, men jag vet inte var jag ska placera dem eller om det går. Är det vettigt att bygga upp en spaljé ganska nära häcken men i gräsmattan? Våra björnbärsbuskar är väldigt yviga, de har mycket långa grenar som är i de andra buskarna, kan vi klippa ned dem inför flytten? /Madeleine

Svar:

Jag tycker ni ska vänta till hösten, september eller ännu hellre oktober, med både häckplantering och flytt av björnbärsbuskar. Klipp också björnbärsbuskarna på hösten efter skörd. Gör på samma sätt som med hallon, dvs ta bort gamla grenar som har burit bär.

Om ni har bestämt er för att plantera avenbok (eller för den delen även blodbok) är det dock vårplantering som gäller såvida ni inte köper krukodlade exemplar. Får ni inte tag i sådana skulle jag gräva upp och flytta björnbärsbuskarna i höst och förbereda för vårplantering av avenboken. Alternativet är att välja en annan häck, förslagsvis vintergrön idegran eller lärk som båda mår bäst av att höstplanteras.

Visst kan ni också sätta upp en spaljé bredvid häcken, men risken finns att den kommer att se lite malplacerad ut.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.