Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag planterade ett bergskörsbärsträd för lera år sedan. Det ser ut att må bra, växer och får blad – men inga blommor! Jag undrar om det tar tid innan blommorna kommer eller om jag ska ge upp? Ska jag gödsla trädet med något speciellt? Ska man beskära bergskörsbär? Jag har förstått att man inte beskär körsbärsträd.

/Ulrica

Svar:

Det verkar onekligen lite konstigt att trädet inte har börjat blomma ännu. Normalt ska ju ett bergkörsbär, Prunus sargentii, blomma på bar kvist precis före bladsprickningen i maj. Det behöver ingen beskärning. Gödsla i stället, men inte med kväverika gödselmedel. Bäst är så kallat höstgödsel, gärna organisk PK gödsel som innehåller fosfor och rikligt med kalium men ytterst lite kväve. Lämplig dosering står på påsen. Träaska kan också hjälpa.

En anledning till utebliven blomning kan förstås också vara att själva förädlingen har dött och att det är grundstammen som skickat upp skott.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.