Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Tacksam få namn på lämpliga rabattrosor i trädgård på höjder norr om Siljan. /Britta

Svar:

Det finns inte många rabattrosor som är härdiga i dina trakter, zon 6-7. Egentligen skulle jag bara vilja rekommendera floribundarosen ’Lichterloh’ som anses vara den härdigaste rabattrosen. Den har mörkröda, halvfyllda blommor och svag citrusaktig doft. Tehybridrosen ’Madame A. Meilland’, mer känd som Peace-rosen, är också mycket härdig, liksom den vita ’Katharina Zeimet’ och den gulblommande ’Jan Spek’ (zon 5, alla tre).

Men det finns betydligt fler härdiga buskrosor som du skulle kunna plantera i din rabatt. Den allra härdigaste är den rosa pimpinellrosen ’Poppius’, men den blommar bara en gång på sommaren. Bland de återblommande buskrosorna är exempelvis ’Stanwell Perpetual’, ’Nevada’, ’Hansa’ och ’Örträsk’ riktigt härdiga (zon 6). Örträskrosen härstammar från byn med samma namn i Lappland, som ju ligger i zon 7. Där blommar den från midsommar med fyllda rosa blommor och får massor av fina nypon på hösten. De kanadensiska rugosarosorna ’Louise Bugnet’ (vit) och ’Thérèse Bugnet’ (rosa) är också fina och blommar länge, härdiga i zon 6.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.