Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag skulle vilja ha tips om hur man beskär ett olivträd som har blivit vildvuxet under vintern. Det har inte tappat några blad men grenarna har blivit vildvuxna. /Lena Carlsson Nävekvarn

Svar:

Grattis, då har du verkligen lyckats med övervintringen av ditt olivträd. Börja med att ta bort torra och till synes döda grenar och klipp också in de långa, ”vildvuxna grenarna” cirka en tredjedel om du tycker att trädet börjar bli väl skrymmande. Grenar som korsar varandra i kronan kan du också klippa bort. Olivträd tål rätt hård beskärning. Klipp gärna precis ovanför ett blad som växer utåt. Vår och försommar är lämplig tid för att beskära olivträdet. Du kanske också vill plantera om trädet eller byt åtminstone byta ut översta jordlagret till fräsch krukjord, gärna uppblandad med lite kogödsel.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.