Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Utanför min tomt, vid gatan, växer ogräset så det knakar. Det består mest av tistlar och högt grovt gräs. Jag har försökt få bort det med bland annat ogräsättika. Inget tycks hjälpa. Det är slitsamt att klippa och dra bort det för tomten är mycket stor. Vad ska jag ta för medel för att rensa bort det? Hundar som går förbi tycks trivas i ogräset och det blir därmed ännu besvärligare för mig att rensa. I början av april klippte jag ner mina stora lavendelbuskar. Det var fortfarande nattfrost då. Nu kan jag inte se, att det kommer något litet grönt skott. Tror du de frös ihjäl? Jag har också flera olika klematisplantor. För någon vecka sedan, klippte jag ner dem alla. De var alla så späda och ynkliga. Rätt eller fel? /Kerstin G.

Svar:

Det mest effektiva sättet att bli av med ogräs är att kväva det under väl förankrat täckmaterial under minst en, helst två odlingssäsonger. Det kan exempelvis vara en svart markduk, en tjock presenning, gamla mattor eller utplattade kartonger täckta med jord och gräsklipp som håller dem stadigt på plats.

När det gäller den nerklippta lavendeln och klematisarna tycker jag inte du ska oroa dig utan vänta och se. Förmodligen har de inte bara överlevt utan också blivit kraftigare plantor. Många storblommiga klematissorter ska ju dessutom alltid klippas ner helt när de är i vila, exempelvis den vanliga blå ’Jackmanii’. Den blommar på årsskotten, det vill säga på de nya rankor som växer fram varje sommar. Oavsett vilka sorter du har kommer de nog bara att må bra av beskärningen, men det kan tänkas att försommarblomningen i år uteblir.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.