Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag planterade en magnolia, en ’Leonard Messel’, för två år sedan vid den här tiden. Nu undrar jag om den behöver gödning för att orka blomma ordentligt. Tyckte det var si och så med blomningen i fjol. /Svante B.

Svar:

Bästa gödslingen för magnolior är egentligen lövkompost, så varje höst bör du räfsa ihop massor med löv i tjocka lager och sedan låta dem långsamt förmultna kring magnolian. Magnolior mår också bäst när rötterna får gott om plats att breda ut sig, gärna i en cirkel runt trädet på cirka en meter där inget annat får växa till att börja med. Tänk också på att rötterna sprider sig ganska ytligt så var försiktig med att gräva runt i den omkringliggande jorden.

Men visst kan du också gödsla nu på våren och försommaren, i så fall med ett kväverikt gödsel, eller ­– om du orkar: Vattna då och då ner utspädd flytande blomgödning. Undvik bara kalciumhaltiga gödselmedel som benmjöl, algomin och liknande eftersom din magnolia trivs bäst i svagt sur jord. Och gödsla aldrig magnolian efter midsommar, det kan hindra trädet från att avmogna, gå ner i vila, inför vintern. En riktigt torr vår kan man också behöva vattna unga magnolior.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.