Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har ett ca 65 år gammalt citrusträd. Det sattes från en apelsinkärna av min numera avlidne man och har överlevt tidigare flyttar, bland annat mitt i smällkalla vintern, och även radikal nedklippning. Mina barnbarn tycker att trädet är ”coolt” och påminner dem om deras farfar, varför jag gärna vill bevara det till den generationen. Trädet ger förstås ingen frukt, vilket jag gärna skulle vilja råda bot på. Jag har en annan citrusplanta som blommar alldeles fantastiskt och ger en hel del frukt som jag använder i grillmarinader. Kan jag möjligen försöka ympa en gren från den plantan på det gamla citrusträdet och hoppas på blomning och frukt i framtiden? /Farmor Lena

Svar:

Visst kan du ympa in en kvist från ett fruktbärande citrusträd på ditt gamla träd. Det är genom ympning eller okulering som de vanligen förökas, precis som exempelvis äppelträd. Faktum är att det är rätt sällan som ett frösått citrusträd bär frukt. Man brukar åtminstone få vänta i något tiotal år, och det är inte heller särskilt troligt att frukterna blir goda. Men ett sådant citrusträd kan man ju i stället betrakta som ett vackert bladgrönt krukträd. Men det är omöjligt att i ord beskriva hur det går till så jag tycker du ska försöka leta efter bra ympningsvideor på nätet. Du hittar flera om du söker på ”citrus grafting”.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.