Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en delvis solig och delvis skuggig (under ett träd) slänt ner mot mitt rosa hus i Skåne. Idag växer där delvis några marktäckande buskar men jag skulle behöva plantera något annat för att fylla ut. Jorden är lätt och det kan bli ganska torrt på sommaren. /Ingalill

Svar:

Tycker du ska fortsätta med låga buskar, det är lättskött och fyller ut bra. Välj många plantor av samma sort så det blir heltäckande. I den del av slänten som är lite soligare kan jag tänka mig att en liten rosablommande ölandstok skulle bli vackert mot huset – torktålig, låg och utbredande. Titta på de sorter som heter ’Pink Beauty’ och ’Pink Paradise’. Plantera med ca 60 cm avstånd mellan plantorna. Det kan bli hur vackert som helst och synnerligen lättskött.

Sandkörsbär är ett annat alternativ. Det är en krypande och mattbildande liten buske med vita doftande blommor på bar kvist om våren och fin orangeröd höstfärg. Den är mycket tålig och fungerar bra i besvärliga lägen som en solig och torr slänt.

Flocknäva kan också fungera, det är en idealisk marktäckare som kväver ogräs. Vackert bladverk, snabbväxande, ca 35 cm hög, lämplig i både skugga och sol. Små rosa (finast hos dig kanske?) eller vita blommor på våren.

I den skuggigare delen under trädet måste du nog välja något rejält skuggtåligt som exempelvis vintergröna, Vinca minor. Den blåblommande är bäst. (Den vitblommande har jag planterat under ett träd, trots varningar om att den har en svampsjukdom som gör bladen fula – och mycket riktigt: den har nu gulbrunfläckiga blad.) MEN du måste vattna ordentligt under etableringsperioden. Du som bor i zon 1-2 kan också välja den högre vintergrönan, Vinca major, som är lite mer köldkänslig. Blir cirka halvmetern hög. Fördelen med vintergrönorna är just att de är vintergröna!

Glöm inte att rensa bort ogräs och jordförbättra innan du planterar. Samt att komma ihåg att vattna nyplanteringen, inte bara en gång utan upprepade gånger åtminstone fram till höstregnen. Om det blir en torr vår och försommar nästa år måste du också stödvattna även då. Till hösten tycker jag du ska peta ner massor av vårlökar mellan plantorna i slänten, och välj då sorter som lätt förökar sig: vårstjärnor, narcisser, allium, pärlhyacinter.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.