Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi vill anlägga en rabatt där det nu är gräsmatta. Problemet är att det är ett ytterst tunt lager av makadam och jord, bara ett par dm ner börjar blålera. Hur långt ner bör vi gräva för att få en frodig rabatt, det vill säga: Hur tjockt lager jord bör vi ha? Har du något annat tips som kan vara bra att tänka på? /Henrik & Marie

Svar:

Jag tycker ni ska försöka åstadkomma en något upphöjd odlingsbädd för den nya rabatten. Men börja med att gräva ner till leran och blanda ner rejält med grovt grus som hjälper till med dräneringen. Blanda sedan ut den befintliga jorden med bra matjord och/eller kompostjord, barkmull, kogödsel och planteringsjord. Forma odlingsbädden så att den blir någon decimeter högre än omgivande mark. På det sättet får ni ett tillräckligt bra odlingsdjup för både perenner och prydnadsbuskar. Här behövs dock någon form av kant för att inte jorden ska forsa bort när det regnar. Sten, torvblock eller träramar är de vanligaste inramningarna.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.