Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

I utkanten av min tomt ett par mil söder om Stockholm står en rönn, förmodligen planterad av någon fågel. Hittills har den stått inklämd mellan diverse hasselbuskar och är därför lite tanig även om den vuxit sig några meter hög. Stammen har ganska långt ner delat sig i två. Jag skulle gärna vilja ha rönnen kvar både för min egen skull och för fåglarnas, och tänkte rensa undan en del runtomkring för att ge rönnen mera plats. Där den står vore det dock inte lämpligt att låta den utvecklas fritt till ett stort träd. Därför undrar jag om det går att hålla efter en rönn så att den inte växer sig alltför stor, framförallt inte på höjden, men i viss mån även till omfånget? Gärna så att den blir mera buskig än trädformad, eller annars kanske genom någon sorts formklippning av kronan – vad skulle passa en rönn bäst? /Eugenie F.

Svar:

Rönnsläktet är stort och det finns många olika arter och sorter. En del kan bli 10-12 meter höga som färdigvuxna. Det är svårt att råda utan att se trädet så jag föreslår att du kontaktar ett proffs på beskärning för att få rönnen som du vill ha den. De så kallade JAS-månaderna juli-augusti-september är lämplig beskärningstid, annars får du vänta till vårvintern nästa år.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.