Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vår granne har klippt ner sin granhäck och flyttat in i vår trädgård alldeles vid vår pool. Detta är förstås mycket störande och nu vill vi snabbt få upp ett insynsskydd. Vi behöver en växt som helst är tre meter hög. Tuja eller cypress, kan det vara något? /Else Werner Pousette

Svar:

Visst finns det höga tujor att köpa, till och med plantor med en färdig höjd på tre meter. Det är bara en kostnadsfråga. Men undvik sorten ’Brabant’ om ni inte också vill att tujahäcken ska breda ut sig, eftersom den växer också väldigt mycket på bredden. Bästa häcktujan är sorten ’Smaragd’ som inte alls behöver sidoklippas.

Cypresser är sämre härdiga och bör endast planteras i zon 1, möjligen 2. Själv skulle jag nog välja en idegranshäck, och då någon av sorterna ’Adams’, drygt två meter, eller ’Hillii’ som blir något lägre. Bägge är härdiga i zon 4-5 och vackert gröna även vintertid.

En annan fin häck skulle ni kunna få om ni planterar bergsbambu vid poolen. Ännu stiligare är förstås glansbambu, men den är något mindre härdig än bergsbambu.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.