Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har precis flyttat in i ett nytt hus där det finns en lång obeskuren avenbokshäck. Sannolikt har den aldrig blivit beskuren. Träden är cirka fem meter höga, är planterade tätt och rakt på ”häck-vis”, men de ser ut som små träd med långa grenar som går ut från stammen ända ner från marken och upp. Mina frågor är: Går det att få en häck av detta? Hur gör jag? Kan jag beskära häcken ordentligt vid ett tillfälle eller ska det tas lite pö om pö? Bryter avenbok ny ved om jag toppar den? /Gunilla Sandblom

Svar:

Det kan nog bli svårt att få en snygg häck med detta utgångsläge. Men ni kan ju alltid göra ett försök. Jag skulle börja med att klippa in alla sidogrenar nu, till cirka 10-15 cm från huvudstammarna och därefter toppa häcken till lämplig höjd (förslagsvis 2-2,5 meter). Det kommer att bryta ut nya skott men frågan är om det blir tillräckligt många skott för att häcken ska bli tät och fin. Klipp sedan en gång till på samma sätt i augusti.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.