Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag skulle vilja plantera en praktmagnolia (Magnolia soulangeana) på södra Gotland men är lite tveksam då jag läst att de inte gillar kalkhaltig jord. Jag har dock sett magnolior i bland annat Visby så det funkar ju bevisligen. Måste man vidta några särskilda åtgärder vid planteringen som vid planering av rododendron? /Jani Turunen

Svar:

Det stämmer att de allra flesta magnolior trivs bäst i svagt sur jord men en del, som just praktmagnolior, klarar även neutral jord. Det finns ju också sätt att göra en kalkrik jord mer magnoliavänlig. Försök få till en upphöjd odlingsbädd (exempelvis genom att bygga en ”mur” med torvblock) och gör planteringsgropen mer bred än djup: gärna mer än en meter bred och minst en halv meter djup. Blanda sedan ner rikligt med kompost, helst lövkompost, fiberrik torvmull och okalkad rododendronjord. Vill du göra det riktigt ordentligt tar du bort all gammal jord och kompletterar nyss nämnda jordblandning med matjord och lecakulor eller grovt grus.

Visst kan du ha en praktmagnolia i er växtzon på Gotland (zon 1). Planterar man dem riktigt soligt, varmt och vindskyddat klarar de sig även längre norrut. Den ursprungliga hybriden Magnolia x soulangeana är fransk, och framkorsad av en pensionerad kavalleriofficer i Napoleons armé på 1820-talet. Men det finns långt över hundra olika sorters praktmagnolior, det är en jättelik hybridgrupp med olika egenskaper och varierande härdighet.

Här är två andra, mer härdiga sorter som inte heller är utpräglade surjordsväxter:

’Wada’s Memory’ – en vacker vit magnoliasort med stora, närmast fladdrande blommor i maj. Kan bli ett stort träd, upp till nio meter högt, och blommar redan som ungt exemplar.

’Leonard Messel’ – ett härdigt buskträd med frosttåliga decimeterstora rosa blommor. Växer långsamt och kan bli cirka fyra meter högt, blommar rikligt varje vår och är mycket lättodlat.

Bägge är härdiga i växtzon 4. När man köper magnolior ska man alltid välja krukodlade plantor med ett oskadat rotsystem. Rötterna är sköra som okokt spagetti.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.