Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en vinranka i en trätunna i växthuset. Den är tre år – en grön druva som jag inte minns namnet på. Nu undrar jag vad vi ska ge den för näring för att kunna ge den optimala förutsättningar. Den har redan börjat visa blad på väg att slå ut. Vi bor i södra Värmland. /Eva Sidenvall

Svar:

Vinrankor växer bäst i näringsrik och lerhaltig jord, många planterar dem därför i rosjord. Men har ni en staketdruva är det däremot en svagt kemisk sur jord, typ rododendronjord, som gäller.  Oavsett vilket kan ni ta bort översta jordlagret nu på våren och lägga på ett tjockt lager kogödsel (köp säckar eller använd välbrunnen, det vill säga minst ett år gammal och närmast komposterad ”äkta” kogödsel). Vattna ordentligt nu när den har börjat växa och ge sedan inte så mycket mer gödsel framöver. Vinrankor som får för mycket kvävegödsel producerar mer blad än druvor, och dessutom kan de lättare drabbas av mjöldagg.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.