Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har ett fläderträd som är ungefär tio år gammalt. För två år sedan sågade vi ner toppen. Nu har det vuxit upp en massa skott på stammen där vi sågade. Hur ska flädern beskäras? Skulle önska den kunde vara ganska låg, med blommor. /Janna Flodén

Svar:

Får en fläder växa fritt blir den med tiden ett stort träd på 4-6 meter. Ett alternativ kan vara att såga ner er fläder vid markytan och sedan försöka forma de nya rotskott som dyker upp till ett nytt träd. Det kommer att bli massor av skott redan i sommar, som förmodligen växer till cirka två meters höjd. Om ni gallrar bort en del av dem och sedan toppar de andra mitt i sommaren så förgrenar de sig fint. Men ni får nog en snyggare fläder om ni planterar en ny. Var bara beredd på det blir lite pyssel om ni inte vill att er fläder ska bli ett stort träd, eftersom den måste beskäras lite varje vår. Och då minskar förstås också blomningen kraftigt. Den mörkbladiga sorten ’Black Lace’ blir inte fullt så hög som den vanliga grönbladiga flädern.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.