Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en stor, nästan förvildad schersminbuske på vårt lantställe och trots minimal skötsel har den fortsatt att blomma och sprida sin ljuvliga doft. Men efter en kraftig storm har den börjat luta åt ett håll och den ser spretig ut. När bör man ansa den och hur ska man göra för att den inte ska ta skada?

/Carina i Stockholm

Svar:

Ni kan föryngringsbeskära busken nu i april. Såga ner den helt, men förvänta er ingen blomning de första åren. Schersminbusken kommer att bli som ny, speciellt om ni också myllar ner lite kogödsel kring den. Vill ni inte gå så hårt fram kan ni kapa de äldsta grenarna och lämna kvar några späda/unga grenar. Dessa kan ni sedan frisera lite framåt sommaren om det behövs för att få en fin form på busken.

I fortsättningen kan ni hålla schersminen i någorlunda form genom att varje år klippa bort de äldsta/grövsta grenarna inne i busken. Bästa tiden för beskärning är vårvinter.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.