Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har du något förslag på en bra aprikosfärgad klätterros? Den ska växa på en skyddad gård i Skåne, växtzon 1. Vill helst inte att färgen ska gå åt det rosa hållet. /Bitte Eriksson.

Svar:

En fantastisk klätterros som skulle fungera fint hos er är ’Gloire de Dijon’. Den får decimeterstora blommor som doftar starkt och gott, och efter en första blomning i juni-juli remonterar den och kan blomma långt in på hösten. Blomfärgen brukar beskrivas som sämskskinnsgul, men varierar från aprikos till ljust gulbrun.

Det finns också en fin Austinros i aprikosorangea blomtoner som växer så pass kraftigt att den skulle fungera fint som klätterros på er skyddade gård: ’Crown Princess Margareta’. Också den rosen blommar i stort sett hela sommaren, även om den inte blir lika hög som ’Gloire de Dijon’. Att kronprinsessan också är mycket odlingsvärd förstår man eftersom den valdes till Årets ros 2012.

Andra alternativ är Kordesrosen ’Aloha’ – mörkt aprikosgul, bleknar till aprikosrosa och mognar som ljust orangeröd. Blommorna är stora och nästan lite rufsiga och rosen remonterar på sensommaren. Den storvuxna buskrosen ’Alchymist’ brukar också användas som klätterros, i synnerhet i zon 1-2. Blomfärgen varierar med temperaturen, står den mycket varmt och soligt brukar den bli mer orangefärgad än gul. Men de gulaktiga blommorna kan också skifta i rosa. Blommar rikligt i juni-juli.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.