Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har ett växthus som vi bland annat vill odla vindruvor i. Det är cirka 11 kvadratmeter stort och 190 cm högt. Eftersom det ligger på ett berg har vi gjutit grunden som vid ena kortändan är 60 cm djup. Där blir en jordbädd 60 cm bred. Resten av golvytan består av betongplattor som ligger i sand. Vilken sort av söt och tålig vindruva kan tänkas trivas där? Vi har ingen värme men tänkte installera en fläkt. Vi bor söder om Stockholm, högt och soligt. /Ingrid Lundström

Svar:

Härdigast och tåligast av alla vindruvor är den som kallas staketdruva, Vitis labrusca. En sådan klarar säkert vintern i ert växthus, även utan värmefläkt. Druvorna blir inte så stora men många – och de smakar mycket gott. Godaste sorten är blå och heter ’Zilga’. Den gröna ’Himrod’ har ett annat plus; den är nästan kärnfri. Det går bra att plantera i den jordbädd som ni har grävt, men tänk på att staketdruvor vill växa i kalkfattig jord, typ rododendronjord.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.